Mooi26

Mooi26

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Sos pieczarkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiadomo-dodatek do ziemniaków

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć chwilę na maśle. Gdy masło się rozpuści wlać 100 ml przegotowanej wody(może być ciepła). Dodać przyprawy. Przykryć, gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli będzie zbyt szybko ubywać. Do 4 łyżek słodkiej śmietany dodawać stopniowo 3-4 łyżki mąki-w zależności jak bardzo gęsty chcemy mieć sos Po rozmieszaniu wszystkich grudek można dodać trochę pieprzu i kucharka. Do zagęstnika wlewać stopniowo trochę gotującej się wody z pieczarek. Po zahartowaniu można całość wlać do sosu. Gotować jeszcze 5 minut.