Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Sos pieczarkowy / do frykadelek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos pieczarkowy to idealny dodatek jak w moim przypdku do frykadelek z mięsa mielonego - dzięki niemu możemy przygotować szybko obiad.

Sos pieczarkowy / do frykadelek  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos pieczarkowy / do frykadelek

 

 

  • FRYKADELE
  • 500 g. mięsa siekanego (mieszane)
  • mleko (do namoczynia chleba tostowego)
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 cebula (posiekać)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SOS PIECZARKOWY
  • tłuszcz po smażeniu mięsa
  • 400 g. pieczarek (pokroić w grubsze plastry)
  • 1/2 główki czosnku (pokroić w cienkie plastry)
  • 1/2 szklanki wina (białe / wytrawne)
  • 1/2 papryki chili (suszona / posiekać)
  • pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy / do frykadelek
► FRYKADELE : chleb tostowy po wyjęciu z mleka odcisnąć, rozszarpać i wymieszać z mięsem i musztardą, następnie wbić jajka, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej zwilżonymi rękoma uformować płaskie frykadelki. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu usmażyć frykadelki ze wszystkich stron. Frykadelki wyjąć.

► SOS PIECZARKOWY : na patelni na tłuszczu po smażeniu frykadelek, podsmażyć czosnek z papryczką przez 1 minutę, następnie dodać pieczarki i lekko posolić. Jak grzyby będą już miękkie, wtenczas wlać wino i gotować przez kolejne 5 minut. Gotując pozwolić alkoholowi odparować, domieszać natkę pietruszki i gotować jeszcze przez 5 minut.

► Frykadelki włożyć do ciepłego sosu pieczarkowego i wszystko razem podgrzać.
Sos pieczarkowy  /  do frykadelek
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu usmażyć frykadelki ze wszystkich stron. Frykadelki wyjąć.
Sos pieczarkowy  /  do frykadelek
Z masy mięsnej zwilżonymi rękoma uformować płaskie frykadelki.