Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy / do frykadelek
► FRYKADELE : chleb tostowy po wyjęciu z mleka odcisnąć, rozszarpać i wymieszać z mięsem i musztardą, następnie wbić jajka, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej zwilżonymi rękoma uformować płaskie frykadelki. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu usmażyć frykadelki ze wszystkich stron. Frykadelki wyjąć.
► SOS PIECZARKOWY : na patelni na tłuszczu po smażeniu frykadelek, podsmażyć czosnek z papryczką przez 1 minutę, następnie dodać pieczarki i lekko posolić. Jak grzyby będą już miękkie, wtenczas wlać wino i gotować przez kolejne 5 minut. Gotując pozwolić alkoholowi odparować, domieszać natkę pietruszki i gotować jeszcze przez 5 minut.
► Frykadelki włożyć do ciepłego sosu pieczarkowego i wszystko razem podgrzać.
► SOS PIECZARKOWY : na patelni na tłuszczu po smażeniu frykadelek, podsmażyć czosnek z papryczką przez 1 minutę, następnie dodać pieczarki i lekko posolić. Jak grzyby będą już miękkie, wtenczas wlać wino i gotować przez kolejne 5 minut. Gotując pozwolić alkoholowi odparować, domieszać natkę pietruszki i gotować jeszcze przez 5 minut.
► Frykadelki włożyć do ciepłego sosu pieczarkowego i wszystko razem podgrzać.