Kropunia

Kropunia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Sos pieczarkowy z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis dla miłośników curry.

Sos pieczarkowy z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy z curry

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z curry
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni dodajemy pieczarki, solimy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy: całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. W szklance z bulionem rozprowadzamy mąkę i mieszamy tak aby nie było grudek,następnie dodajemy śmietanę. Całość wlewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy do czasu aż całość nam się zagotuje. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty- dodajemy curry (ja dodałam 2 płaskie łyżeczki) i pieprz. Sos można podawać do klusek śląskich lub makaronu.
Sos pieczarkowy z curry
Na maśle podsmażamy cebulkę na złoty kolor
Sos pieczarkowy z curry
Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy do cebuli
Sos pieczarkowy z curry
Kiedy pieczarki się zarumienią dodajemy śmietanę
Sos pieczarkowy z curry
Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry