eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam sos z dwóch rodzajów grzybów. Ponieważ miałam za mało podgrzybków, dodałam więc pieczarek.

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli

Składniki:

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli

podgrzybki

pieczarki

pozostałe składniki

  • 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 12 %
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli

przygotowanie grzybów

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić.

Podgrzybki obrać i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów cd

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów cd

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli
Podgrzybki i pieczarki usmażyć i ostudzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podgrzybki. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Wyjąć grzyby na miskę i ostudzić. Na tej samej patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Pieczarki przełożyć do podgrzybków i ostudzić.

przygotowanie sosu

Sos podgrzybkowo pieczarkowy Eli
Grzyby zalać wodą, ugotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.

Grzyby przełożyć do garnka, wlać dwa litry wody i gotować 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, wlać do sosu i zagotować. Sos doprawić maggi do smaku. Smacznego!