Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sos rzeżuchowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ugotować rosół i przestudzić do temperatury pokojowej. Rzeżuchę posiekać...

Sos rzeżuchowy

Składniki:

Sos rzeżuchowy

 

  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 100 ml rosołu (może być z kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sok z jednej cytryny
  • sól i cukier do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos rzeżuchowy
Ugotować rosół i przestudzić do temperatury pokojowej. Rzeżuchę posiekać.

Jajka obrac i oddzielić żółtka od białek. Żółtka pokruszyć oraz delikatnie rozstrzec z oliwą, dodając sok z cytryny, przestudzony rosół i rzeżuchę.

Białka z jajek drobniutko posiekać, dodać do sosu. Dokładnie wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem.

Tagi:

jajko jajka