Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos sardelowy do rostbefu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciepłym sosem polewamy mięso.

Sos sardelowy do rostbefu

Składniki:

Sos sardelowy do rostbefu

 

  • 50 dag mięsa wołowego
  • 1 bułka
  • 1 tubka pasty serdelowej
  • 2 łyżeczki kaparów
  • smalec
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka mielona
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml śmietana

 

Sposób przygotowania:

Sos sardelowy do rostbefu
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w plastry. Bułkę moczymy w wodzie, wyciskamy i rozrabiamy z pastą sardelową, kaparami oraz lekko podduszoną na smalcu startą cebulą. Solimy, pieprzymy i rozsmarowujemy masę na plastrach mięsa, które następnie zwijamy i obwiązujemy nitką. Zrolowane mięso obsmażamy na smalcu, na którym przedtem dusiliśmy cebulę i oprószamy papryką. Dodajemy przecier pomidorowy obracamy kilkakrotnie i w końcu podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na końcu wlewamy śmietanę.

Tagi:

mięso kapary