Sposób przygotowania:
Sos serowy z kolorową posypką
Zagotować w garnuszku masło z mlekiem . Wkruszyć sery i rozgotowywać je cały czas ,mieszająctak by sos stał się kremowy . Doprawić sos pieprzem i szczyptą soli .Sos powinien być kremowy i lekko pikantny . Wędzonkę pokroić w drobną kosteczkę i wsypać na patelnię . Smażyć aż się zrumienią . W czasie kiedy wędzonka się smaży pokroić drobno obie papryki i szczypior .Papryki dołożyć na patelnię i chwilę smażyć . Sos podawać do klusek , makaronu , gotowanych ryb , gotowanych warzyw w ten sposób , że danie polewamy delikatnie sosem i posypujemy wędzonką z paprykami i szczypiorem . Sos bardzo prosty - pasuje do wielu dań - gotowy w kilka minut . W wersji postnej można zrezygnować z wędzonki na korzyść większej ilości papryki .