Sposób przygotowania:
Sos śliwkowy
Pomidory sparzyć, przelać zimna wodą, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć twarde szypułki. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Umyte śliwki wypestkować.Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno
posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać kilka łyżek wody i wstawić do nagrzanego do 175'C piekarnika.
Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Miękkie warzywa i śliwki przetrzeć przełożyć do garnka.Wlać ocet i dodać wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 min.często
mieszając.Ewentualnie można jeszcze przyprawić do smaku/powinien być słodko-kwaśny/. Jeszcze raz przetrzeć lub zmiksować, powinien być gładki i bez żadnych grudek.
Przelać do do małych słoików,zamknąć
i pasteryzować 20 min.
posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać kilka łyżek wody i wstawić do nagrzanego do 175'C piekarnika.
Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Miękkie warzywa i śliwki przetrzeć przełożyć do garnka.Wlać ocet i dodać wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 min.często
mieszając.Ewentualnie można jeszcze przyprawić do smaku/powinien być słodko-kwaśny/. Jeszcze raz przetrzeć lub zmiksować, powinien być gładki i bez żadnych grudek.
Przelać do do małych słoików,zamknąć
i pasteryzować 20 min.