dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sos śliwkowy do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sos ze śliwek z octem na zimę. Idealny do kanapek i mięs na zimno. Wspaniały zamiennik ketchupu.

Sos śliwkowy do mięs

Składniki:

Sos śliwkowy do mięs

sos

Sposób przygotowania:

Sos śliwkowy do mięs
Śliwki umyć, usunąć pestki, zmiksować blenderem, wyłożyć na dużą patelnię. Dodać cukier, drobno posiekany czosnek, paprykę w proszku, imbir, biały pieprz, pieprz cayenne, sól i ziele angielskie, wymieszać.

Smażyć na niedużym palniku do zgęstnienia, ok. 20-30 minut. Dodać ocet, zagotować.

Przelać do małych słoiczków.

Pasteryzować ok. 10 minut.