Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa w sosie śliwkowym
Mięso oczyścić dokładnie z błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić .Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs . Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ). Namoczyć Garnek rzymski na 15 minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) . Ułożyć mięso w Garnku .Na patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek. Wstawić Garnek do zimnego piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C . Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 220 C i piec przez 2,5 godziny . Wyjąć mięso z garnka .Usunąć nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić . Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .