mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos słodko-kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis wielokrotnie sprawdzony, no i sosik przepyszny wychodzi, słodko-kwaśny:) stanowi świetny dodatek do pmięska i ryżu (makaronu)

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

Sos słodko-kwaśny

 

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki chili z torebki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 2 szkl. cukru (w oryginale były 3szkl.)
  • 1/3 szkl. octu (w oryginale była 1szkl.)
  • 1 łyżka soli (w oryginale 2 łyż.)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę bazylii, oregano

 

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.

Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.

Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu, zagotować.

Gorący sos wkładać do słoików pasteryzować 20 min.

Z podanej ilości składników wychodzi 16 półlitrowych słoiczków:)