Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Sos śmietanowo-grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały sos z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych, śmietany i musztardy. Świetnie smakuje jako dodatek do ziemniaków i mięs.

Sos śmietanowo-grzybowy

Składniki:

Sos śmietanowo-grzybowy

 

  • 15 dag obgotowanych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki stołowe śmietany 12%
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, najlepiej domowej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • duża szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo-grzybowy
1. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, posypać przyprawą uniwersalną i zeszklić na rumiano. Dorzucić grzyby*, posypać pieprzem, przesmażyć.

2. Dodać śmietany wymieszane ze sobą oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, dusić aż sos będzie gęsty (przez około 5 minut).

3. Podawać jako dodatek do mięs, klusek, ziemniaków. Smacznego!

*jeśli sos robimy tego samego dnia ze świeżo zebranych grzybów nie trzeba ich wcześniej obgotowywać.