Sposób przygotowania:
Sos warzywny - dary jesieni
Wszystkie warzywa obrać, usunąć gniazda nasienne i dowolnie pokroić ale nie za grubo bo będą nam dłużej się gotować.
Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Można podlać 1/2 szk wody.
Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną. W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.
Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami. Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.
Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować ( 20 minut wystarczy ).
Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Można podlać 1/2 szk wody.
Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną. W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.
Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami. Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.
Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować ( 20 minut wystarczy ).