zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sos warzywny - dary jesieni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Taki warzywny sos świetnie się sprawdzi do dań z makaronem lub jako sos do pizzy a nawet jako sos do klopsików. Jesienne warzywa zamknięte w słoiku.

Sos warzywny - dary jesieni

Składniki:

Sos warzywny - dary jesieni

 

Sposób przygotowania:

Sos warzywny - dary jesieni
Wszystkie warzywa obrać, usunąć gniazda nasienne i dowolnie pokroić ale nie za grubo bo będą nam dłużej się gotować.

Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Można podlać 1/2 szk wody.

Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną. W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.

Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami. Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.

Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować ( 20 minut wystarczy ).