mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Sos warzywny z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sos warzywny- jako dodatek do potraw z mięsa, makaronów, kasz.

Sos warzywny z pieczarkami

Składniki:

Sos warzywny z pieczarkami

 

  • 1 szklanka rosołu lub wywaru z warzyw
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • listek laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta estragonu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos warzywny z pieczarkami
Umyte, obrane warzywa opłukać i pokroić drobno a następnie zrumienić na maśle, na lekko złocisty kolor. Wymieszać z przesianą mąką i zalać rosołem. Osolić, dodać pieprz i listek oraz odrobinę estragonu. Ugotować do miękkości.Drobno posiekaną cebulę wraz z mokrojonymi pieczarkami zrumienić na pozostałym maśle. Ugotowane warzywa przesiać przez sito, dodać cebulę i pieczarki. Sos wymieszać z winem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Podawać do potraw mięsnych , makaronów i kasz.