Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sos węgierski do placków ziemniaczanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Postanowiłam zrobić "coś nowego". Sos wyszedł super. Mocny smak, lekko pikantny. I taki powinien być.

Sos węgierski do placków ziemniaczanych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos węgierski do placków ziemniaczanych

 

  • 1 karkówka wieprzowa( ale może być inne mięso)
  • 2 marchewki
  • 4 papryki( mogą być kolorowe)
  • 3 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawa do gulaszu
  • papryka mielona
  • 2- 3 łyżki mąki.

 

Sposób przygotowania:

Sos węgierski do placków ziemniaczanych
Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w półplasterki lub piórka. Marchewkę ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, podsmażamy na nich wieprzowinę i przekładamy ją do garnka z niewielką ilością gorącej wody. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i 2/3 papryki. Podlewamy wodą i chwilkę dusimy. Zawartość patelni przekładamy do mięsa i dusimy około 30 minut wraz z zielem, pieprzem i liściem. Następnie dodajemy pozostałą paprykę i po 5- ciu minutach zaprawiamy zawiesiną z mąki. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Sos węgierski do placków ziemniaczanych
sos węgierski, gulasz po węgiersku, sos do placków ziemniaczanych
Sos węgierski do placków ziemniaczanych
sos węgierski, gulasz po węgiersku, sos do placków ziemniaczanych