jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sos z grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos grzybowy można podawać do placków ziemniaczany lub do drugiego dania do polania na ziemniaczki. Można także podawać z chlebkiem jako samodzielne danie.

Sos z grzybów leśnych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos z grzybów leśnych

 

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów leśnych
Grzyby leśne obrać z pozostałości runa leśnego i pokroić. Następnie opłukać, zalać wodą i zagotować. Odlać wodę i wlać bulion lub rosół, gotować na wolnym ogniu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, posolić . Gotować do miękkości dosyć długo w zależności jaki to jest rodzaj grzybów, bo niektóre są bardziej twarde. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, można posypać koperkiem.
Sos z grzybów leśnych
Grzyby obrać i pokroić, obgotować i przecedzić
Sos z grzybów leśnych
Wlać świeżą wodę,dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości
Sos z grzybów leśnych
Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować