Sposób przygotowania:
Sos z karkówkiETAP 1:
Mięso z karkówki umyć i osuszyć. Pokroić w większą kostkę lub na kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący kłaść mięso. Obsmażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka.
Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa. Wlać wody tyle aby pokryła to co w garnku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wsypać ok. 0,5 łyżeczki czosnku i tyle samo papryki.
Dusić aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekany koperek i kaszę manną dla zagęszczania. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilkanaście minut.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.