WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Sos z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos z kawałków mięsa z karkówki wieprzowej z cebulką. Idealny do ziemniaków na obiad na codzień lub od święta.

Sos z karkówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z karkówki

 

Sposób przygotowania:

Sos z karkówki

ETAP 1:

Mięso z karkówki umyć i osuszyć. Pokroić w większą kostkę lub na kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący kłaść mięso. Obsmażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka.

Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa. Wlać wody tyle aby pokryła to co w garnku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wsypać ok. 0,5 łyżeczki czosnku i tyle samo papryki.

Dusić aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekany koperek i kaszę manną dla zagęszczania. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilkanaście minut.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Sos z karkówki
Karkówka w sosie własnym po uduszeniu w garnku
Sos z karkówki
Kasza manna dosypana do podduszonej karkówki
Sos z karkówki
Posiekany koperek dodany do podduszonej karkówki
Sos z karkówki
Listek laurowy ziele angielskie i pieprz dodane do sosu