Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytrawne naleśniki są moją propozycją na szybki i smaczny obiad. Dziś polecam naleśniki żytnie z farszem z piersi kurczaka ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Na naleśniki:

Na farsz:

  • 1 podwójna, nieduża pierś z kurczaka
  • 2 garście szpinaku
  • 400 g ulubionego sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki

Wyżej wymienione składniki na ciasto łączymy ze sobą i miksujemy, dążąc do uzyskania jednolitego, lejącego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka.
Ciasto odstawiamy na 15 minut.

Przygotowanie farszu

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Przygotowujemy farsz z piersi z kurczaka ze szpinakiem

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka oraz szpinak opłukujemy i osuszamy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pierś z kurczaka i szpinak.

Przygotowanie farszu - c.d.

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Do mięsa i szpinaku dodajemy sos pomidorowy

Do mięsa i szpinaku dodajemy sos pomidorowy, podgrzewamy razem. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Smażenie naleśników

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni

W międzyczasie smażymy naleśniki.

Składanie naleśników

Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz. Pamiętamy, aby pozostawić na patelni trochę sosu. Naleśniki zwijamy i polewamy pozostawionym sosem.

ETAP 6:

Naleśniki możemy także przełożyć do naczynia do pieczenia, polać sosem, posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku przez ok. 10 - 15 minut.