Sposób przygotowania:
Żytnie naleśniki z kurczakiem i szpinakiemPrzygotowanie ciasta na naleśniki
Wyżej wymienione składniki na ciasto łączymy ze sobą i miksujemy, dążąc do uzyskania jednolitego, lejącego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka.
Ciasto odstawiamy na 15 minut.
Przygotowanie farszu
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka oraz szpinak opłukujemy i osuszamy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pierś z kurczaka i szpinak.
Przygotowanie farszu - c.d.
Do mięsa i szpinaku dodajemy sos pomidorowy, podgrzewamy razem. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Smażenie naleśników
W międzyczasie smażymy naleśniki.
Składanie naleśników
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz. Pamiętamy, aby pozostawić na patelni trochę sosu. Naleśniki zwijamy i polewamy pozostawionym sosem.
ETAP 6:
Naleśniki możemy także przełożyć do naczynia do pieczenia, polać sosem, posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku przez ok. 10 - 15 minut.