Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sos z koźlarzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy tylko zaczyna się sezon na grzyby, warto jest przygotować sos z koźlarzy.

Sos z koźlarzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z koźlarzy

 

Sposób przygotowania:

Sos z koźlarzy
Grzyby oczyszczamy i myjemy kilkakrotnie zmieniając wodę. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju, gdy będzie miękka dodajemy do niej pokrojone grzyby i razem dusimy do miękkości. Zawartość patelni przekładamy do gotującej się marchewki i razem gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu śmietanę oraz do smaku sól i pieprz. Sos podajemy z posiekanym koperkiem.
Sos z koźlarzy
Grzyby po oczyszczeniu i umyciu kroimy w plasterki
Sos z koźlarzy
Marchewkę po starciu na tarce jarzynowej gotujemy.
Sos z koźlarzy
Cebulę podduszamy razem z grzybami na patelni,
Sos z koźlarzy
Pod koniec gotowania do sosu dodajemy śmietanę, przyprawy i koperek.