msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Sos z ogrodu na koniec lata.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miałam ochotę na Ljutenicę Pyzy,ale z powodu dostępności składników a po części z lenistwa stworzyłam własny sos.Oczywiście z czubrycą.

Sos z ogrodu na koniec lata. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos z ogrodu na koniec lata.

 

  • 3 średniej wielkości cukinie (ok.35 cm długości)
  • ok.1,5 kg pomidorów (podłużne, o kształcie papryki)
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • 4 bardzo duże ząbki polskiego,ostrego czosnku
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki czubrycy czerwonej
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Sos z ogrodu na koniec lata.
Cukinię umyłam,obrałam i pozbawiłam gąbczastego wnętrza wraz z pestkami.Pokroiłam twarde części cukinii w drobną kosteczkę. Pomidory obrałam i pokroiłam na małe cząstki.Miałam bardzo dojrzałe pomidory i nie musiałam ich sparzyć.Skórka odchodziła gładko. Cebule obrałam,opłukałam i pokroiłam w kosteczkę.Podobnie papryki,po usunięciu oczywiście środków z pestkami. W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę i wrzuciłam moją posiekaną cebulę.Zeszkliłam ją.Kolejno dokładałam paprykę i cukinię a na koniec pomidory.Wsypałam czubrycę i sól i dusiłam mieszając co pewien czas ok.20minut.Później już mieszałam praktycznie cały czas,bo sos zaczął gęstnieć i mógłby się przypalić.W sumie gotowałam ok.1 godziny bez przykrycia,by jak najwięcej płynu odparowało o potrawa gęstniała. Gorącym napełniłam słoiki i od razu zakręcałam i ustawiałam je do góry dnem.Tak pozostawiłam do wystygnięcia.Otrzymałam ok.2 litrów sosu. Sos jest pikantny,ale nie nazbyt.Wykorzystam go np. do makaronów itp. To moja pierwsza przygoda z czubrycą,ale nie ostatnia.
Sos z ogrodu na koniec lata.
Warzywa dusić razem mieszając,aż sok odparuje.
Sos z ogrodu na koniec lata.
Gorącym sosem napełniać słoiki,zakręcać od razu i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.

Tagi:

cukinia