kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sos z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.

Sos z suszonych grzybów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos z suszonych grzybów

 

  • 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.)
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 szalotki
  • 200ml śmietanki 30 %
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów
Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Sos z suszonych grzybów
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle.
Sos z suszonych grzybów
Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut.
Sos z suszonych grzybów
DodaŚmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. jemy posikane grzyby i przesmażamy razem kilka minut.

Tagi:

grzyby