Sposób przygotowania:
Sos z suszonych grzybów
Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zalać ciepłą wodą i odłożyć na 1 godzinę. Następnie ugotować ( około 40-50 minut) w tej samej wodzie w której się moczyły.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Miękkie grzyby drobno pokroić, połączyć z wywarem, dodać podsmażoną cebulę.
Z 1 łyżki mąki i reszty masła zrobić rumianą zasmażkę. Śmietanę wymieszać z pozostałą mąką. Zasmażkę i śmietanę połączyć z wywarem i grzybami, zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Miękkie grzyby drobno pokroić, połączyć z wywarem, dodać podsmażoną cebulę.
Z 1 łyżki mąki i reszty masła zrobić rumianą zasmażkę. Śmietanę wymieszać z pozostałą mąką. Zasmażkę i śmietanę połączyć z wywarem i grzybami, zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
zbysiowa