justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Sos z suszonych grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos ma piękny ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i konsystencje gęstej śmietany.

Sos z suszonych grzybów leśnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z suszonych grzybów leśnych

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów leśnych
Opłukane grzyby leśne zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 30 minut. Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Grzyby gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie po czym kroimy je na mniejsze części. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle do cebuli dodajemy wywar z grzybów listek laurowy, ziele angielskie i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i zagęszczamy sos. Wszystko przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Smacznego.
Sos z suszonych grzybów leśnych
Polecam wszystkim miłośnikom grzybów leśnych.
Sos z suszonych grzybów leśnych
Cebula idealnie pasuje do grzybów leśnych
Sos z suszonych grzybów leśnych
Cebule podsmażamy na maśle i dolewamy wywar z grzybów
Sos z suszonych grzybów leśnych
Na koniec sos zagęszczamy i dodajemy natkę pietruszki

Tagi:

grzyby