haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli marzy Ci się wyszukany smak i niezbyt tłusta potrawa w jednym, to kotlety z ziemniaczkami, pietruszką i gruszkami, podane z mięsem marynowanym w cytrynowo- czosnkowym dipie z dodatkiem estragonu, to wypróbuj tych kotletów! Zupełnie inny obiad!

Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem

Na marynatę

 

  • 2 grube kawałki schabu ze skórą i kawałkiem kości
  • 1/2 kilo ziemniaków średnich
  • 2 pietruszki
  • 3 gruszki
  • sól, pieprz
  • olej do spryskania (może być w sprayu)

Dip chlebowo - miętowy

  • 1 kromka chleba, lub 1/2 bułki żytniej
  • garść liści świeżej mięty
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem
1. Najpierw robimy marynatę: estragon myjemy, czosnek przeciskamy przez praskę, a cytrynę strugamy, wrzucamy kawałki skórki do marynaty i wyciskamy sok (ja wrzuciłam tez wyciśnięty miąższ). Wszystko wymieszałam z olejem, solą i pieprzem.

2. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Zostawiamy w marynacie od 1-6 godzin.

3. Pietruszkę i ziemniaki szorujemy szczoteczką, gruszki myjemy. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm plastry. gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na ósemki, pietruszkę na ćwiartki.

4. Warzywa i gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy lekko olejem, na wierzch układamy mięso, polewamy marynatą i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 50 minut, obracamy mięso i pieczemy jeszcze 10 minut.

5. Podajemy z surówką i sosem chlebowo- miętowym.

6. Sos chlebowo miętowy robimy mieszając posiekane listki mięty, posiekany chleb, musztardę i dodajemy oliwę z oliwek i ocet winny czerwony.
Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem
Smak dania dopełni dip chlebowo-miętowy i surówka.
Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem
Marynata cytrynowo-estragonowa z czosnkiem nada kotletom aromatu i miękkości.
Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem
Warzywa i gruszki oczyszczamy i kroimy w słupki.
Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem
Dip chlebowo miętowy robimy z dodatkiem musztardy i oleju.
Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem