Sposób przygotowania:
Kotlety wieprzowe pieczone z gruszką i estragonem
1. Najpierw robimy marynatę: estragon myjemy, czosnek przeciskamy przez praskę, a cytrynę strugamy, wrzucamy kawałki skórki do marynaty i wyciskamy sok (ja wrzuciłam tez wyciśnięty miąższ). Wszystko wymieszałam z olejem, solą i pieprzem.
2. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Zostawiamy w marynacie od 1-6 godzin.
3. Pietruszkę i ziemniaki szorujemy szczoteczką, gruszki myjemy. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm plastry. gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na ósemki, pietruszkę na ćwiartki.
4. Warzywa i gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy lekko olejem, na wierzch układamy mięso, polewamy marynatą i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 50 minut, obracamy mięso i pieczemy jeszcze 10 minut.
5. Podajemy z surówką i sosem chlebowo- miętowym.
6. Sos chlebowo miętowy robimy mieszając posiekane listki mięty, posiekany chleb, musztardę i dodajemy oliwę z oliwek i ocet winny czerwony.
2. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Zostawiamy w marynacie od 1-6 godzin.
3. Pietruszkę i ziemniaki szorujemy szczoteczką, gruszki myjemy. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm plastry. gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na ósemki, pietruszkę na ćwiartki.
4. Warzywa i gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy lekko olejem, na wierzch układamy mięso, polewamy marynatą i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 50 minut, obracamy mięso i pieczemy jeszcze 10 minut.
5. Podajemy z surówką i sosem chlebowo- miętowym.
6. Sos chlebowo miętowy robimy mieszając posiekane listki mięty, posiekany chleb, musztardę i dodajemy oliwę z oliwek i ocet winny czerwony.