kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sos ze świażych pomidorów z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sezon pomidorowy za pasem. Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem.

Sos ze świażych pomidorów z bazylią

Składniki:

Sos ze świażych pomidorów z bazylią

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świażych pomidorów z bazylią
Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem. pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki a bazylię poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji. Roztopić masło podsmażyć na nim pomidory z bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w pierwotnej formie. Podawać z makaronem udekorowane listkiem bazylii.

Tagi:

pomidory