Sposób przygotowania:
Sos ze świeżych grzybów wg Buni
Namoczyć w ciepłej wodzie suszone grzyby - ugotować je ( płynu powinno być nie więcej niż 1/2 szklanki) . Świeże grzyby oczyścić na sucho ściereczką - usunąć uszkodzone części. Pokroić .Tak samo usiekać drobno cebulę . Rozgrzać w rondlu masło i olej. Zeszklić cebulę. Wrzucić grzyby i dalej dusić przez 20 minut. Wlać wywar z grzybów suszonych i śmietanę . Dodać pokrojone ugotowane suszone grzyby . Doprawić solą, pieprzem i maggi. Wsypać 3/4 pokrojonego koperku. Wymieszać .Podgrzewać na małym gazie 5 minut.
kasiunia.1981
edytaha
Przyjeżdżaj do mnie Kasiu, wczoraj widziałam u mnie na bazarze piękne podgrzybki :)
kasiunia.1981
Jeśli mieszkasz niedaleko Elbląga to pakuje się w samochód i jeszcze dzisiaj będę.
edytaha
Uuups, niestety... w Warszawie... Ale i tak zapraszam :)
kasiunia.1981
Szkoda,bo coś czuję,że ten sos będzie mi się w nocy śnił.
A za zaproszenie dziękuję,jak będę kiedyś w Warszawie to wproszę się na małą kawkę.
edytaha
Babciagramolka
Spróbuj . Przez przypadek na to wpadłam bo kiedyś miałam za mało grzybów i sos był za mało esencjonalny , więc dogotowałam suszonych.