Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Sos ze świeżych grzybów wg Buni

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pachnie mi jesienią w domu . A wiecie czemu ? A bo dotarła do mnie garsteczka świeżych grzybów .

Sos ze świeżych grzybów wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos ze świeżych grzybów wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych grzybów wg Buni
Namoczyć w ciepłej wodzie suszone grzyby - ugotować je ( płynu powinno być nie więcej niż 1/2 szklanki) . Świeże grzyby oczyścić na sucho ściereczką - usunąć uszkodzone części. Pokroić .Tak samo usiekać drobno cebulę . Rozgrzać w rondlu masło i olej. Zeszklić cebulę. Wrzucić grzyby i dalej dusić przez 20 minut. Wlać wywar z grzybów suszonych i śmietanę . Dodać pokrojone ugotowane suszone grzyby . Doprawić solą, pieprzem i maggi. Wsypać 3/4 pokrojonego koperku. Wymieszać .Podgrzewać na małym gazie 5 minut. 
Sos ze świeżych grzybów wg Buni
Grzyby dobrze oczyścić usuwajac wszystkie uszkodzenia
Sos ze świeżych grzybów wg Buni
Cebulkę pokroić i zeszklić na tłuszczu nie rumieniąc zbytnio
Sos ze świeżych grzybów wg Buni
Do cebulki dorzucić pokrojone grzyby i smażyć tak by zmiękły
Sos ze świeżych grzybów wg Buni
Zalać śmietaną dodając przyprawy i koper