Sos żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żurawinę i dżem zmiksuj na jednolity krem. Dodaj chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Dopraw sos skórką

Sos żurawinowy

Składniki:

Sos żurawinowy

 

  • 30 dag żurawiny do mięsa (ze słoiczka)
  • 30 dag dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 dag startego chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 30 g wytrawnego wina czerwonego
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 papryka ostra i słodka

Sposób przygotowania:

Sos żurawinowy
Żurawinę i dżem zmiksuj na jednolity krem. Dodaj chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Dopraw sos skórką z cytryny oraz sokiem i przyprawami. Doskonały do pasztetów i wędlin.

Tagi:

mięso