Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Spaghetti al tonno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Uwielbiam kuchnię włoską za bogactwo smaków, a to jedna z potraw tego kraju, szybkie, smaczne i wykwintne danie

Spaghetti al tonno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti al tonno

 

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200g makaronu spaghetti mamma Mia,
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400g,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • garść liści bazylii,
  • 1-2 łyżeczki kaparów,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti al tonno
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość na wolnym ogniu około 5-7 minut aż większość wody odparuje. Wówczas dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy garść liści bazylii, rwiemy je w palcach oraz kapary, chwilkę razem smażymy. Do zawartości patelni dodajemy makaron i dokładnie całość mieszamy. Od razu podajemy udekorowane listkami bazylii i kaparami. Danie równie dobrze smakuje odgrzewane. Smacznego ;)
Spaghetti al tonno
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Spaghetti al tonno
Następnie wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość na wolnym ogniu około 5-7 minut aż większość wody odparuje
Spaghetti al tonno
Następnie dodajemy garść liści bazylii, rwiemy je w palcach oraz kapary
Spaghetti al tonno
Do zawartości patelni dodajemy makaron i dokładnie całość mieszamy.

Tagi:

makaron kapary