Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti all arrabbiata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać bardzo gorące.

Spaghetti all arrabbiata

Składniki:

Spaghetti all arrabbiata

 

  • 40 dag makaronu spaghetti,
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 papryczki chili,
  • 3-4 ząbki obranego z łupinek czosnku,
  • 10 dag chudego wędzonego boczku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 dag startego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • sól, pieprz, cukier i pieprz cayenne do smaku.

Sposób przygotowania:

Spaghetti all arrabbiata
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wysmażyć na niej boczek, dodać koncentrat pomidorowy, pozbawione gniazd nasiennych i drobno posiekane papryczki chili i czosnek. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem do smaku. Sosem polać spaghetti. Wymieszać. posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią.

Tagi:

makaron