Izula

Izula

Kucharz
[Przepisów: 2]

Spaghetti Bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie spaghetti po którym wszyscy będą wołać o dokładkę ;) Smacznego!

Spaghetti Bolognese Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti Bolognese

 

  • paczka makaronu spaghetti
  • 50-60 dag mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże zioła- bazylia, tymianek, rozmaryn (mogą być suszone)
  • starty żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Spaghetti Bolognese
W pierwszej kolejności kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy do niej mięso i mieszamy co jakiś czas by nie zrobiły się z niego grudki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tak dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki i łyżeczkę koncentratu. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Aby wydobyć cały smak i aromat z potrawy dodaję świeżych ziół. w tym przypadku bazylia, tymianek i rozmaryn. Jeśli nie macie w domu świeżych można zastąpić je suszonymi.
W między czasie kiedy mięso się dusi gotujemy makaron.
Makaron po ugotowaniu wykładamy na talerze, nakładamy sos z mięsem i posypujemy startym serem. Całość można udekorować gałązką np. bazylii
Smacznego!
Spaghetti Bolognese
Mięso dusimy razem z cebulą i czosnkiem. pmiętajmy o mieszaniu
Spaghetti Bolognese
Kiedy wszystkie składniki zostały połączone, mamy gotowy sosik