MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Spaghetti bolognese 13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste mocno pomidorowe spaghetti.

Spaghetti bolognese 13 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti bolognese 13

 

  • 150 gram mięsa wieprzowego
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • ooliwa z oliwek
  • 200 gram makaronu spaghetti
  • kawałek żółtego sera

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese 13
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. gotować aż będzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby nitki się nie posklejały. Mięso, o ile nie kupiliśmy mielonego, zemleć w maszynce i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dwaząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Kiedy mięso jest już podsmażone dodać czosnek i zamieszać. Smażyć chwilę razem na małym ogniu. Odmierzyć półtora szklanki sosu pomidorowego i wlać na patelnię. Dodać 3 szczypty soli, po 2 szczypty suszonej bazylii i oregano i wszystko wymieszać. Zagotować, po czym zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, żeby sos lekko odparował. Po tym czasie dorzucić makaron do sosu. Wymieszać, lekko podgrzać i przełożyć na talerze. Spaghetti podawać gorące i posypane startym na drobnych oczkach żółtym serem.
Spaghetti bolognese 13
Mięso mielimy i podsmażamy na oliwie z oliwek
Spaghetti bolognese 13
Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek
Spaghetti bolognese 13
Mieszamy z przecierem pomidorowym i przyprawiamy
Spaghetti bolognese 13
Sosa mieszamy z makaronem spaghetti i przekładamy na talerze