Sposób przygotowania:
Spaghetti bolognese 13
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. gotować aż będzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby nitki się nie posklejały. Mięso, o ile nie kupiliśmy mielonego, zemleć w maszynce i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dwaząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Kiedy mięso jest już podsmażone dodać czosnek i zamieszać. Smażyć chwilę razem na małym ogniu. Odmierzyć półtora szklanki sosu pomidorowego i wlać na patelnię. Dodać 3 szczypty soli, po 2 szczypty suszonej bazylii i oregano i wszystko wymieszać. Zagotować, po czym zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, żeby sos lekko odparował. Po tym czasie dorzucić makaron do sosu. Wymieszać, lekko podgrzać i przełożyć na talerze. Spaghetti podawać gorące i posypane startym na drobnych oczkach żółtym serem.