kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1230]

Kotlety pieczone z makreli z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i dietetyczne kotlety rybne. Przygotowane z dodatkiem startej marchewki są świetnym dodatkiem do drugiego dania. Polecam.

Kotlety pieczone z makreli z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety pieczone z makreli z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kotlety pieczone z makreli z marchewką
Makrelę myjemy i odsączamy z wody. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Makrelę oczyszczamy z ości i skóry, mielimy w maszynce 2 razy razem z cebulą i czosnkiem. Do rybnej masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Formujemy małe pulpeciki i przekładamy na teflonową blaszkę ( zwykłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni po 20 minut z każdej strony.

Upieczone przekładamy na talerz i dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Kotlety pieczone z makreli z marchewką
Do rybnej masy dodajemy jajko i przyprawy.
Kotlety pieczone z makreli z marchewką
Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę.
Kotlety pieczone z makreli z marchewką
Dosypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Kotlety pieczone z makreli z marchewką
Z masy rybnej formujemy małe pulpeciki i przekładamy na blaszkę.