leon9022

leon9022

Kuchcik
[Przepisów: 0]

spaghetti carbonara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ważne jest by po dodaniu masy jajecznej nie trzymać makoronu nad ogniem gdyż jajka się zetną i wyjdzie makaron z jajecznicą.

spaghetti carbonara

Składniki:

spaghetti carbonara

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku (może też być szynka)
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 8 łyżek śmietany 22% lub 30%
  • 5 żółtek
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

spaghetti carbonara
Może przepis nie jest prawdziwym, włoskim przepisem ale taki właśnie makraon jadłam we włoszech, w Ligurii w miejscowości Alassio. Obiecuję, że danie jest bardzo smaczne i napewno zasmakuje miłośnikom prawdziwego spaghetti carbonara:)))