pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczny makaron z sosem śmietanowym i boczkiem

Spaghetti carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

  • boczek surowy 300 g
  • śmietana 30% 150 ml
  • gała muszkatołowa szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • żółtka 2
  • makaron spaghetti 35 dag

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara
Śmietanę przyprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Boczek pokroić w paseczki i dobrze go wysmażyć, wytopiony tłuszcz odlać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, dodać do boczku i wymieszać. Następnie wlać śmietanę z dodatkami i cały czas mieszając i uważając aby jajka się nie ścięły doprowadzić do zagęszczenia. Spaghetti najlepiej smakuje na świeżo posypane odrobiną startego żółtego sera.
Spaghetti carbonara
Etap 1 Do śmietany dodajemy gałkę muszkatołową
Spaghetti carbonara
Etap 2 Dodajemy jajka i mieszamy ze śmietaną
Spaghetti carbonara
Etap 3 Boczek wieprzowy smażymy na patelni
Spaghetti carbonara
Etap 4 Dodajemy makaron do sosu i mieszamy

Tagi:

makaron