Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Spaghetti carbonara 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne aromatyczne spaghetti z boczkiem, fajna odmiana dla codziennego obiadu

Spaghetti carbonara 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti carbonara 4

 

  • 300g makaronu do spaghetti
  • 100g boczku najlepiej wędzony
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • pół szklanki parmezanu startego na cienkich oczkach
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara 4
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Czas gotowania to ok.12min. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Do miseczki wbijamy 2 jajka. Roztrzepujemy, dodajemy pieprz i odrobinę soli. Na końcu dosypujemy starty parmezan.Wszystko razem mieszamy. Na podsmażony boczek przekładamy makaron i dolewamy odrobinę wody. Przez chwilę wszystko razem trzymamy na małym ogniu. Wszystko zalewamy roztrzepanym jajkiem z parmezanem. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy gorące posypane lekko parmezanem. Smacznego!!
Spaghetti carbonara 4
produkty potrzebne do przygotowania spaghetti
Spaghetti carbonara 4
na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę
Spaghetti carbonara 4
do roztrzepanego jajka wsypujemy parmezan
Spaghetti carbonara 4
na patelnię z boczkiem rzekładamy makaron