Sposób przygotowania:
Spaghetti carbonara z białym winem
Kroimy boczek na drobną kostkę i wstawiamy na rozgrzaną patelnie, trzymamy na małym ogniu, w międzyczasie siekamy na drobno czosnek i pietruszkę (zostawiamy sobie 2 listki do dekoracji). Gdy boczek będzie odpowiednio przyrumieniony, wyciągamy go z patelni i odkładamy na talerzu, a do patelni wsypujemy posiekany czosnek, jeśli boczek był bardzo chudy i wytopiło się bardzo mało tłuszczu można dodać trochę oliwy by nasz czosnek się nie przypalił, trzymamy kilka minut na małym ogniu. Do podsmażonego czosnku wlewamy wino i trzymamy na małym ogniu aż wyparuje większa część wina (zapach może być nieciekawy, ale mam nadzieję że was nie odstraszy, bo końcowy efekt jest przepyszny). Jest to idealny moment by wstawić makaron, gotujemy go na al dente (najprostszy sposób to gotowanie o 2 minuty mniej niż jest napisane na opakowaniu). Do naszego sosu dodajemy boczek i posiekaną pietruszkę i dusimy całość przez chwilę, w międzyczasie możemy wymieszać mascarpone z żółtkiem. Masę serowo-jajeczną wlewamy na patelnie mieszając, po czym ściągamy z ognia (jeśli serek dostanie zbyt dużej temperatury to niestety się zetnie i nie będzie to wyglądać apetycznie mimo że nie zmieni to smaku). Dodajemy soli i pieprzu do smaku (pieprz jest tu bardzo ważna). Całość dekorujemy listkami pietruszki. Smacznego :)