ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti z pulpecikami nadzianymi mozzarellą

Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami

 

  • 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowo)
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 400-500 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml mleka
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (lub pół namoczonej bułki )
  • pieprz
  • vegeta natur
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Mozzarellę kroimy w większą kosteczkę. Mięso mieszamy z bułką, jajkiem,pieprzem ,vegetą oraz pół łyżeczki oregano i bazylii. Wyrabiamy i małą łyżeczką nabieramy porcję mięsa, na którą nakładamy kostkę mozzarelli,następnie formujemy małego pulepcika. Gdy pulpety są gotowe, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy 2-3 min w szerokim garnku, następnie wlewamy passatę,mleko i do sosu przekładamy pulpety. Przykrywamy,zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu około 20 min, w trakcie dodajemy resztę bazylii,oregano, cukier oraz vegetę i pieprz. Na talerze przekładamy porcję makaronu ,który polewamy sosem z dodatkiem kilku pulpecików. Smacznego :)
Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami
formujemy pulpeciki z mozzarellą w środku
Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami
wychodzi kilkanascie pulpetów,spokojnie na 3 duże porcje
Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami
do czosnku dolewamy passatę pomidorową
Spaghetti pełnoziarniste z pulpecikami
sosik gotowy do podania pychotka :) :)