kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Spaghetti Puttanesca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Poznałam je w Rzymie i wciąż mam ten smak w głowie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.

Spaghetti Puttanesca

Składniki:

Spaghetti Puttanesca

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 800g pomidorów z puszki (pelatti)
  • 4 filety anchois
  • papryczka chili w całości
  • 10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, czarny pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Spaghetti Puttanesca
Makaron ugotować al dente w osolonym wodzie i odcedzić. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Dodać kapary oraz posiekane seradele i oliwki, dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać.

Tagi:

makaron kapary