Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Spaghetti prawie puttanesca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zainspirował mnie przepis na spaghetti a’la puttanesca jednego ze sławnych kucharzy. Jednak nie przepadamy za anchois, sprowadziłam więc przepis do naszych smaków – wyszło super :)

Spaghetti prawie puttanesca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti prawie puttanesca

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti prawie puttanesca
Cebulę obrać, posiekać drobno. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do rondla wrzucić cebulę, dodać oleju (zalewy z pomidorów lub zwykłego rzepakowego), zeszklić. Dodać pokrojone suszone pomidory i odcedzone kapary. Dodać czosnek, chwilkę smażyć. Tuńczyka odcedzić z zalewy, wrzucić do rondla. Rozdrobnić łopatką.Wlać przecier, doprawić papryką, ziołami, cynamonem, dusić 5 minut na małym ogniu. Makaron ugotować al. dente. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Czarne oliwki odcedzić, pokroić w krążki i wrzucić do sosu (zostawić kilka do dekoracji). Makaron nałożyć na talerze, polać sosem i posypać oliwkami. Od razu podawać. 
Spaghetti prawie puttanesca
Cebulę obrać, posiekać drobno. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Spaghetti prawie puttanesca
Do rondla wrzucić cebulę, dodać oleju (zalewy z pomidorów lub zwykłego rzepakowego), zeszklić. Dodać pokrojone suszone pomidory i odcedzone kapary. Dodać czosnek, chwilkę smażyć.
Spaghetti prawie puttanesca
Tuńczyka odcedzić z zalewy, wrzucić do rondla. Rozdrobnić łopatką.
Spaghetti prawie puttanesca
Wlać przecier, doprawić papryką, ziołami, cynamonem, dusić 5 minut na małym ogniu.

Tagi:

zioła kapary