Sposób przygotowania:
Spaghetti z dyni makaronowej z pieczarkami
Dynię w całości zalać zimną wodą, gotować 40 minut, wyjąć z rondla, ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne z pestkami, miąższ oskrobać przy pomocy widelca. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem aż się zagrzeje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerze, posypać startym na średnich oczkach tarki cheddarem i posiekanym szczypiorem dymki. Od razu podawać. Niewykorzystaną część miąższu dyni można spokojnie przechować w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innej potrawy.
Elficzna
zbysiowa
edytaha
Elficzna
A powiedz mi, ile porcji wyszło z tej dyni ? dwie osoby się najedzą?
edytaha
Ja wykorzystałam około połowy miąższu i zjedliśmy we dwójkę z mężem. Czy się najedliśmy to inna sprawa, bo mnie wystarczyło, a on i tak wołał mięcha :)
Resztę miąższu zjadłam paluszkami prosto z pojemniczka, bez żadnych dodatków.
Myślę, że jeśli zużyjesz cały miąższ i dasz więcej pieczarek, albo innych warzyw, to będziesz mieć co najmniej dwie porcje.
Moja dynia miała około 20-22 cm długości, ale w sprzedaży widziałam większe.
misia5
edytaha
Jasne Misiu, częstuj się śmiało :)