superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Spaghetti z klopsikami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo lubię dania kuchni włoskiej

Spaghetti z klopsikami

Składniki:

Spaghetti z klopsikami

 

  • # 400 g mięso mielone,
  • # 1 szt ziemniak,
  • # 1 szt jajka,
  • # 1/2 szt cebula biała,
  • # mąka,
  • # świeża pietruszka,
  • # Sól,
  • # pieprz,
  • # makaron do spaghetti,
  • # 400 ml przecier pomidorowy,
  • # 2 ząbki czosnek,
  • # olej do smażenia,
  • # Przyprawa Specialite suszone

Sposób przygotowania:

Spaghetti z klopsikami
Ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Mięso wkładamy do rozdrabniacza, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy jajko. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy po ostygnięciu do mięsa i mieszamy w rozdrabniaczu. Formujemy malutkie klopsiki i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, często obracając. Makaron gotujemy all dente. Na dużej patelni nagrzewamy odrobinę oleju, dodajemy czosnek i po chwili nalewamy przecier pomidorowy. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Nakładamy na talerzyk i na to dajemy pulpeciki.