Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti z krewetkami to mój niezawodny sposób na szybki, a jednocześnie pyszny i wykwintny obiad. Ostatnio przygotowałam to danie w innej wersji niż zazwyczaj, bo z sosem śmietanowym.

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

Składniki:

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

 

  • 250 g surowych krewetek - królewskich lub black tiger
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

ETAP 1:

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym
Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek

Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę i czosnek, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał.

ETAP 2:

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym
Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy przez 3-5 minut

Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy przez 3-5 minut, aż będą różowe.
Wlewamy wino i podgrzewamy, aż alkohol odparuje.

ETAP 3:

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym
Do krewetek dodajemy wino, a następnie śmietanę

Dodajemy śmietanę i przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 4:

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym
Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy też trochę wody z gotowania makaronu.
Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Każdą porcję dania posypujemy startym parmezanem.