dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Spaghetti z aksamitnym, pomidorowym sosem oraz małymi kulkami mięsnymi. Wspaniały obiad dla całej rodziny.

Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym
Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyż startego sera, sól, pieprz i 1/3 łyżeczki oregano. Wyrabiamy masę i dodajemy bułkę tartą aby stała się gęsta.Formujemy małe kuleczki. Kulki wrzucamy do gotującej się wody wraz z kostką rosołową, solą i pieprzem. Gotujemy ok 5 - 7 minut na wolnym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Posiekaną cebulę szklimy na oliwę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i pomidory z przecierem. Doprawimy do smaku i dusimy kilka minut. Następnie sos przecieramy przez sito lub miksujemy. Ponownie podgrzewamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy polany sosem wraz z kulkami mięsnymi. Posypujemy serem. Smacznego! 
Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym
Do mięsa dodajemy ser, jajko, przyprawy i bułkę tartą.
Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym
Z mięsa formujemy małe i zgrabne kulki.
Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym
Cebulę dusimy z pomidorami kilka minut.
Spaghetti z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym
Uduszone pomidory miksujemy na gładki sos.