Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Spaghetti z kulkami indyczymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pikantne spaghetti w sosie pomidorowym, z kulkami z mięsa indyczego

Spaghetti z kulkami indyczymi

Składniki:

Spaghetti z kulkami indyczymi

 

  • na kulki mięsne:
  • pół kilo mielonego mięsa z indyka
  • 1 żółtko małego jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • na sos:
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 mala czerwona papryka
  • oregano
  • suszone chili peperoncini
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kulkami indyczymi
makaron nalezy jak zwykle ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso przelożyc do miseczki, dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i nieco bazylii - moze być suszona i moze być świeża. Z mięsa należy zrobić kuleczki - wielkośc taka, jak lubimy, ja z reguły nabieram na łyżeczkę od herbaty i z takiej ilości mięsa formuję kulkę wilgotnymi dłońmi, po czym obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Kiedy kulki będą gotowe, zalewamy patelnię wodą i winem, zagotowujemy razem. Dodajemy zblenderowane razem cebule i paprykę, pomidory z puszki i przecier oraz podane przyprawy, jednakże radzę uważać z peperoncini, bo są diabelskie w smaku :) Wymieszać i dusić razem pod przykryciem około 10 minut. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerz, posypać tartym parmezanem i polać sosem, wykładając na wierzch kilka mięsnych kulek.