kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Spaghetti z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Alternatywa dla spaghetti bolognese

Spaghetti z pulpecikami

Składniki:

Spaghetti z pulpecikami

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (najlepiej krojonych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki cukru
  • bułka tarta
  • 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żóltego
  • sól,pieprz
  • po szczypcie kurkumy i chilli
  • olej do smażenia
  • makaron spaghetti
  • natka pietruszki do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pulpecikami
.Mięso mielone wyrobić z jajkiem i bułką tartą na gładką zwięzłą masę.Z tak wyrobionego mięsa uformować małe pulpeciki.Smażyć je na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron,odłożyć w ciepłe miejsce.

Pomidory wyłożyć na patelnię,dodać przecier pomidorowy,odrobinę oleju,zmiażdżony czosnek oraz przyprawy-zioła prowansalskie,cukier,kurkumę,chilli sól i pieprz.Dusić na małym ogniu ok 15-20 min.Po tym czasie włożyć do sosu pulpeciki,wierch posypać startym żółtym serem i natką pietruszki.

Podawać z makaronem spaghetti