selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Spaghetti z sosem bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu i smaczne danie we włoskim stylu. Wystarczy dobrej jakości mięso wołowe, pomidory bez skórki i przyprawy i voila- mamy aromatyczny przepis na obiad. Kto raz posmakuje, przyjdzie po dokładkę.

Spaghetti z sosem bolońskim

Składniki:

Spaghetti z sosem bolońskim

 

  • opakowanie makaronu spaghetti 500 g
  • przecier pomidorowy 700 ml lub 2 puszki pomidorów pelati (bez skórki) 2 x 500 ml
  • parmezan do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • cebula
  • mięso wołowe 1 kg (goleń, udziec lub pieczeniowe)
  • oliwa z oliwek
  • trochę wermutu/ czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem bolońskim
Mięso wołowe kroimy w poprzek włókien w kostkę i przesmażamy szybko do zrumienienia na oliwie z oliwek, dodajemy potem pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki ząbek czosnku i dusimy z przesmażoną na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, uzupełniamy wodą. Dodajemy trochę wermutu/ sherry lub czerwonego wina, odparowujemy. Osobno przygotowujemy sos pomidorowy: rozgrzewamy oliwę z oliwek ( 2- 3 łyżki), wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy przecier pomidorowy/ passatę lub pomidory pelati. Pod koniec jak już sos zgęstnieje dodajemy przyprawy według uznania u mnie to jest sól, pieprz, bazylia, oregano lub zioła prowansalskie. Blendujemy na gładki sos i dodajemy do duszącego się mięsa. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy al dente, dodajemy na odcedzony makaron sos pomidorowy z mięsem, posypujemy startym parmezanem.