ewawrc

ewawrc

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Spaghetti z sosem serowo-pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Potrzebny będzie 1 garnek lub rondelek do sosu, 1 garnek do zagotowania makaronu i patelnia

Spaghetti z sosem serowo-pieczarkowym

Składniki:

Spaghetti z sosem serowo-pieczarkowym

 

  • na 3 osoby:
  • cała paczka makaronu Tagiatelle
  • 3 duże kwadratowe serki topione (np. edamski, szynkowy lub pieczarkowy)
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 4 duże pieczarki pokrojone w kostkę
  • połowa cebuli pokrojona w kosteczkę
  • łyżka masła
  • 2 plastry szynki pokrojone w tasiemki lub kostkę
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki startego sera
  • gorący kubek (Knorr) o smaku serowym
  • sól, wegeta, pieprz, papryka słodka (lub ostra), czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem serowo-pieczarkowym
1) makaron ugotować dodając do wody łyżeczkę soli i łyżkę oleju 2) do rondelka nalać 200 ml wody, zagotować i rozpuścić 3 serki (roztrzepać za pomocą rózgi) 3) do szklanki nasypać zupkę Knorra, zalać 50 - 100 ml gorącej wody (aby była dosyć gęsta), dokładnie wymieszać i przelać przez sitko (aby pozbyć się grzanek) do rondelka z serkami i całość dokładnie wymieszać 4) zawartość rondelka z serkami doprawić wg uznania pieprzem, wegetą, czosnkiem i papryką 5) pokrojone pieczarki podsmażyć na masełku z pokrojoną cebulką i szynką, następnie doprawić pieprzem i solą oraz dosypać 2 łyżki posiekanej pietruszki 6) do lekko ostudzonego sosu z serków dolać śmietanki, zamieszać oraz dodać podsmażone pieczarki z szynką, cebulą i pietruszką; całość delikatnie wymieszać 7) makaron odcedzić i gorący wyłożyć na duże talerze, nałożyć na niego sos, posypać serem oraz przyozdobić resztą pietruszki :) Gorąco polecam, jest to naprawdę coś przepysznego!!! :P