Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Makaron zawsze sprawdza się w takiej sytuacji a jeśli trzymacie na czarną godzinę w szafce puszkę tuńczyka i słoiczek kaparów ( w mojej kuchni podstawowe must have )- obiad, kolację czy też nocną strawę macie z głowy

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

Składniki:

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

 

  • Opakowanie pełnoziarnistego makarony spaghetti
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W salaterce mieszamy tuńczyka, z posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy odsączone kapary, posiekaną miętę wlewamy oliwę i całość starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i dość sporą ilością pieprzu. Makaron odcedzamy zachowując jednak ½ szklanki wody z makaronu. Do tuńczyka wlewamy 50 ml wody z makaronu, mieszamy . ( Woda z gotowania makaronu często dodawana jest do sosów przez Włochów aby sos stał się bardziej kremowy – ale jeśli się boicie jej dodać możecie pominąć ten krok ). Do masy tuńczykowej wkładamy makaron, wszystko razem mieszamy. Spaghetti serwujemy gorące posypane startym parmezanem (niekoniecznie ).