Sposób przygotowania:
Spaghetti zapiekane z bekonem
Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne natłuścić. Makaron, plastry sera i bekonu ułożyć warstwami w naczyniu. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Chilli umyć, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, czosnek i chilli. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką. Makaron równomiernie polać sosem, piec w piekarniku 30minut. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Posypać nią gotową zapiekankę.