peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Spanakopita - tradycyjne greckie danie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjna potrawa grecka ze szpinakiem i fetą na delikatnym cieście filo - świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco.

Spanakopita - tradycyjne greckie danie       Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spanakopita - tradycyjne greckie danie

 

  • Składniki na blachę 25 x 35

 

  • 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • ok 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 2 jaja
  • 270 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Spanakopita - tradycyjne greckie danie
Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, jaja, natkę pietruszki i koperek - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę. Ciasto filo rozwijamy i wszystkie płaty przekrawamy w szerz na pół (tak aby formatem pasowały do blaszki). Jeden płat układamy w posmarowanej formie, smarujemy go masłem i układamy następny płat. Czynność powtarzamy do ułożenia siedmiu warstw. Na ułożone ciasto wykładamy farsz szpinakowy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe płaty ciasta również smarując je rozpuszczonym masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy. Przy pomocy ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno. 
Spanakopita - tradycyjne greckie danie
Etap 1 - Spanakopita - wygląd po upieczeniu